Chai Latte met boter.

Stel je maakt ’s morgens graag een flinke wandeling, liefst voor het ontbijt, ook als het heel hard waait of vriest. Dan wil je als je thuiskomt iets waar je warm van wordt, iets wat rechtstreeks naar je koude tenen stroomt en een fonkelend spoor achterlaat, iets wat als een kacheltje in je maag blijft gloeien. Ja, een glaasje Drambui is ook heel lekker, maar ik heb nu over iets zonder alcohol: een hartverwarmende Chai Latte. Met boter. 

Het is een wintertraktatie, maar ook een stevig ontbijt.

Het is een wintertraktatie, maar door dat klontje roomboter en de volle melk (als je van zoet houdt, kun je er ook nog een lepel honing doorheen roeren) is het ook een stevig ontbijt. Je kunt in plaats van de verse gember en kurkuma eventueel gemberpoeder en kurkumapoeder gebruiken. Dat is bijna net zo lekker. 

Een onvervalste, heerlijk vette Chai Latte met roomboter

Ik breng de kruiden meestal samen met de thee in een pannetje aan de kook. Als het kookt zet ik het uren in de kookoven van de AGA. Daarin is het net iets onder de 100 graden. Je kunt het een ochtendje laten sudderen op laag vuur of in de oven plaatsen en hem op 95 graden afstellen. Als je de pan opendoet of uit de oven haalt komt de kruidengeur je tegemoet. Giet de thee door een zeef in glazen potten en bewaar ze in de ijskast tot het moment is aangebroken voor een onvervalste, heerlijk vette Chai Latte met roomboter. Mag het ook margarine zijn? Nee, dat mag niet.

Chai Latte met boter

Sterke thee met pittige kruiden, volle melk en een klontje boter. Beter dan warme chocolademelk. 
Prep Time5 mins
Cook Time3 hrs
Total Time3 hrs 5 mins
Course: Breakfast
Keyword: chai latte

Ingrediënten

 • 4 eetlepels zwarte thee
 • 1 cm gember ongeschild, in dunne plakjes
 • 1 cm kurkuma ongeschild, in dunne plakjes
 • 1 kaneelstokje
 • 6 kardemompeulen
 • 10 peperkorrels
 • 1 snufje kaneelpoeder
 • 1,5 liter water
 • 20 ml volle melk
 • 1 klontje roomboter
 • 1 theelepel honing optioneel

Bereiding

 • Breng het water in een pan aan de kook. Voeg de gember, het kaneelstokje, de kurkuma, de kardemompeulen en de peperkorrels toe. Laat de thee met een deksel op de pan zeker een paar uur op heel laag vuur trekken of zet de pan in de kookoven van de AGA. 
 • Giet de thee als hij een diepdonkere kleur heeft door een fijne zeef in glazen potten of flessen. Je kunt de thee zeker vijf dagen in de koelkast bewaren. 
 • Zin in een verwarmende Chai Latte met boter? Giet ongeveer 30 ml thee in een pannetje. Voeg daar de melk aan toe en een klontje boter. Warm het mengsel langzaam op, zorg dat het niet gaat koken. Je kunt het nog even opkloppen met een mixer of de melk apart opwarmen in een melkopschuimer. Schenk de thee en de melk in een theebeker of -glas en strooi er een klein beetje kaneelpoeder overheen. 
Een zuurdesemstarter, zetsel, schatje of moeder.

Zuurdesem.

Reageren:

Your email address will not be published.

Site Footer