Helende kippensoep met Madame Jeanette

Helende kippensoep met Madame Jeanette

Ik geloof in soep. En dan vooral in kippensoep. Ik ben ervan overtuigd dat kippensoep je van je verkoudheid kan afhelpen – volgens mij is dat ook wetenschappelijk bewezen – maar ik geloof ook in de helende en verwarmende werking bij pijn, kou, lamlendigheid, aanwijsbaar verdriet of onverklaarbare somberheid. En dat alles geldt voor deze specifieke soep nog eens keer tien. Want naast het cruciale feit dat het dus gaat om kippensoep, is deze variant onweerstaanbaar spicy en romig tegelijkertijd. Deze soep omarmt je en maakt alles beter wat niet helemaal in orde was. Voor als je het even niet meer ziet zitten en het bovendien ijzig koud hebt.

Zelf kippenbouillon maken

De geneeskrachtige werking van kippensoep komt helaas niet voor in soep van een bouillontablet, maar wel in zelfgemaakte kippenbouillon. Als je langdurig kippenbotten kookt, komen er stoffen vrij die goed zijn voor je huid, je botten, je haar en wat eigenlijk niet. Gelukkig is bijna niks makkelijker dan zelf kippenbouillon maken, het stelt daadwerkelijk niet veel meer voor dan langdurig kippenbotten koken. Je legt een hele kip of het karkas van een kip in een pan, voegt er water, zout en groenterestjes zoals prei, ui, wortel en selderij aan toe en je laat het sudderen. Uren en uren sudderen. In de kookoven van een AGA, in de oven op 90 graden of op een heel laag pitje. Als de pan je niet in de weg staat, kun je hem gerust een dag en een nacht laten staan. Daar wordt de smaak alleen maar dieper van en textuur smeuïger.

De pepers verliezen niks van hun pit als je ze fermenteert, dus als je er iets teveel van gebruikt is je hele gerecht verpest of zitten je gasten als stoomtreinen te blazen aan tafel.

Het geheim van deze kippensoep zit niet per se in de zelfgetrokken bouillon, maar in het halve gefermenteerde pepertje dat er helemaal in het begin ingaat. Dat geeft elke hap een spicekick en dat zorgt ook voor het verwarmende effect op deze koude en natte winterdagen. Het geheim is meteen het probleem van deze soep: gefermenteerde Madame Jeanettes zijn niet bij de winkel verkrijgbaar, want ik heb ze zelf gemaakt. Bij wijze van experiment – ik wilde er hot sauce van maken – heb ik een overvloedige oogst hete Surinaamse pepers laten verzuren. Dat bleek een geweldig idee, de pepers hebben zo’n specifieke geparfumeerde smaak dat ik het hele idee van hot sauce heb laten varen en aan elk gerecht dat wel een boost kan gebruiken een half pepertje toevoeg. Sindsdien moet ik wel waarschuwingsvlaggetjes op het eten plaatsen. De pepers verliezen niks van hun pit als je ze fermenteert, dus als je er iets teveel van gebruikt is je hele gerecht verpest of zitten je gasten als stoomtreinen te blazen aan tafel. Hoe dan ook: de kans is aanzienlijk dat jij geen gefermenteerde Madame Jeanettes in je keukenkastje hebt staan. Dan kun je ook een halve verse Madame Jeanette uit de winkel gebruiken of andere pepers uit een potje (bijvoorbeeld Jalapeno’s).

Sausje van tahin en limoen

Het is de combinatie van de kruidige komijn, de scherpe pepers en romige structuur die de soep zo warm, troostend en knuffelig maakt. Maar juist die combinatie kan nog iets zuurs en fris gebruiken. Ik maak er vaak een sausje van witte tahin bij, dat simpelweg bestaat uit wat tahin en het sap van halve limoen. Een paar druppels in je kop en genieten maar. Opdienen met wat (zelfgebakken) brood of naan.

Helende kippensoep met Madame Jeanette

Onweerstaanbaar spicy en romig tegelijkertijd. Deze soep omarmt je en maakt alles beter wat niet helemaal in orde was. 
Prep Time30 mins
Cook Time40 mins
Total Time1 hr 10 mins
Course: Soep
Keyword: kippensoep
Servings: 4 personen

Ingrediënten

Voor de kippenbouillon

 • 1 eetlepel roomboter
 • 1 hele kip
 • 2 liter water
 • 1 ui
 • 1 prei
 • 1 wortel
 • 1 eetlepel zout

Voor de kippensoep met Madame Jeanette

 • 1 eetlepel roomboter
 • 1 liter zelfgetrokken kippenbouillon
 • 200 gram kippenvlees
 • 1/2 gefermenteerde Madame Jeanettes
 • 6 selderijstengels
 • 1 winterpeen
 • 1 ui
 • 1 eetlepel oregano
 • 2 theelepels komijnpoeder
 • 4 aardappels kruimig
 • 1/5 liter slagroom
 • bosje peterselie

Sausje van tahin

 • 1/2 limoen
 • 1 theelepel witte tahin

Bereiding

Kippenbouillon

 • Smelt de boter in een grote pan en voeg de groenten toe.
 •  Maak hier en daar wat inkepingen in de kip en leg hem bovenop de groenten. 
 • Strooi het zout eroverheen en schenk water bij tot de kip helemaal onder staat. 
 • Breng de soep aan de kook en zet de pan dan op een laag pitje, in de oven op 90 graden of in de kookoven van de AGA. 
 • Laat de soep 12 tot 16 uur sudderen. 
 • Zeef de soep in glazen potten of plastic bakjes. Je kunt de soep ongeveer een week bewaren in de koelkast, maar invriezen kan natuurlijk ook. 
 • Pluk het vlees van de botjes (dat gaat heel makkelijk) en bewaar het apart. Je kunt het gebruiken in kippensoep- of currygerechten. 

Helende kippensoep met Madame Jeanette

 • Smelt de boter in een grote pan. Voeg de Madame Jeanette toe en een klein beetje van het vocht uit het potje. Even aanbraden. 
 • Voeg de selderij, de wortel, de ui, het komijnpoeder en de oregano toe. Ongeveer 10 minuten bakken tot alles glazig is. Af en toe roeren. 
 • Voeg de kippenbouillon toe en breng aan de kook. Laat de soep ongeveer 20 minuten koken, tot de groenten zacht zijn. Schil intussen de aardappels en snijd ze in zes of acht stukken.
 • Haal de soep van het vuur en staafmix alles tot een gladde brij. 
 • Zet de pan terug op het vuur en voeg de aardappels toe. Laat ongeveer 20 minuten sudderen, tot de aardappels gaar zijn. 
 • Voeg de room en de kip toe en breng opnieuw aan de kook. 
 • Opdienen met wat fijngesneden peterselie en een sausje van tahin. 

Sausje van tahin

 • Roer het sap van een halve limoen door de tahin. 
Zelf Heksenkaas maken

Heksenkaas.

Een zuurdesemstarter, zetsel, schatje of moeder.

Zuurdesem.

Reageren:

Your email address will not be published.

Site Footer