Print Pin

Helende kippensoep met Madame Jeanette

Onweerstaanbaar spicy en romig tegelijkertijd. Deze soep omarmt je en maakt alles beter wat niet helemaal in orde was. 
Course Soep
Keyword kippensoep
Prep Time 30 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour 10 minutes
Servings 4 personen

Ingrediƫnten

Voor de kippenbouillon

  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 hele kip
  • 2 liter water
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 1 wortel
  • 1 eetlepel zout

Voor de kippensoep met Madame Jeanette

  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 liter zelfgetrokken kippenbouillon
  • 200 gram kippenvlees
  • 1/2 gefermenteerde Madame Jeanettes
  • 6 selderijstengels
  • 1 winterpeen
  • 1 ui
  • 1 eetlepel oregano
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 4 aardappels kruimig
  • 1/5 liter slagroom
  • bosje peterselie

Sausje van tahin

  • 1/2 limoen
  • 1 theelepel witte tahin

Bereiding

Kippenbouillon

  • Smelt de boter in een grote pan en voeg de groenten toe.
  •  Maak hier en daar wat inkepingen in de kip en leg hem bovenop de groenten. 
  • Strooi het zout eroverheen en schenk water bij tot de kip helemaal onder staat. 
  • Breng de soep aan de kook en zet de pan dan op een laag pitje, in de oven op 90 graden of in de kookoven van de AGA. 
  • Laat de soep 12 tot 16 uur sudderen. 
  • Zeef de soep in glazen potten of plastic bakjes. Je kunt de soep ongeveer een week bewaren in de koelkast, maar invriezen kan natuurlijk ook. 
  • Pluk het vlees van de botjes (dat gaat heel makkelijk) en bewaar het apart. Je kunt het gebruiken in kippensoep- of currygerechten. 

Helende kippensoep met Madame Jeanette

  • Smelt de boter in een grote pan. Voeg de Madame Jeanette toe en een klein beetje van het vocht uit het potje. Even aanbraden. 
  • Voeg de selderij, de wortel, de ui, het komijnpoeder en de oregano toe. Ongeveer 10 minuten bakken tot alles glazig is. Af en toe roeren. 
  • Voeg de kippenbouillon toe en breng aan de kook. Laat de soep ongeveer 20 minuten koken, tot de groenten zacht zijn. Schil intussen de aardappels en snijd ze in zes of acht stukken.
  • Haal de soep van het vuur en staafmix alles tot een gladde brij. 
  • Zet de pan terug op het vuur en voeg de aardappels toe. Laat ongeveer 20 minuten sudderen, tot de aardappels gaar zijn. 
  • Voeg de room en de kip toe en breng opnieuw aan de kook. 
  • Opdienen met wat fijngesneden peterselie en een sausje van tahin. 

Sausje van tahin

  • Roer het sap van een halve limoen door de tahin.